Pradorey, wijn van een koninklijk domein

Het Real Sitio de Ventosilla is een wijndomein dat bekend staat om zijn Pradorey wijn.  Dit uitgestrekte landgoed ligt in het hart van de Ribera del Duero. Om precies te zijn in de provincie Burgos, op een paar kilometer van Aranda del Duero, in de gemeente Gumiel de Mercado. Achter deze Real Sitio de Ventosilla gaat echter veel meer schuil. Het is een groot landgoed gewijd aan wijnbouw, veeteelt en landbouw naast de rivier de Duero. Ik bezocht het met mijn furgo en was onder de indruk van de grootsheid, de eenvoud én de heerlijke wijn.

Een bezoek aan het Koninklijke landgoed van Ventosilla

Het landgoed Real Sitio de Ventosilla beslaat bijna 3000 hectare. Dat zijn 3.000 reglementaire voetbalvelden! Een enorm stuk land vol wijngaarden, akkers, landbouw en veestallen die moeilijk van de ene kant naar de andere te lopen zijn.

Een eeuw geleden behoorde het toe aan koningin Isabella de Katholieke. Ook is het landgoed Real Sitio de Ventosilla in de loop van de geschiedenis in handen geweest van vele belangrijke historische figuren. Koningen, markiezen en grote persoonlijkheden hebben ook in de herberg van de Real Sitio de Ventosilla gelogeerd. Koning Filips III verbleef hier bijvoorbeeld om zijn liefde voor de jacht te beoefenen.

Sinds de 16e eeuw was het landgoed in handen van vele eigenaren. Maar in 1989 kocht een jonge landbouwingenieur het met het idee om er wijn te produceren. Op zich heel merkwaardig, want in die tijd had de D.O oorsprongsbenaming Ribera del Duero nog niet het belang dat het vandaag heeft. In die tijd waren de wijnen van La Mancha bijvoorbeeld populairder. Deze jongeman was Javier Cremades Adaro. Hij was het die het wijnhuis Pradorey oprichtte en de basis legde voor een groot wijnproject.

Vandaag de dag kun je het Real Sitio de Ventosilla bezoeken en uit de eerste hand leren hoe Pradorey-wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis zelf biedt op zijn website zelfs wijntoeristische ervaringen aan. Maar eerst wil ik je vertellen wat ik heb gezien en wat ik interessant vind aan dit wijnhuis en landgoed.

De wijnmakerij en de Pradorey-wijn

Een paar kilometer van Aranda del Duero, zie je de hoofdingang van het wijnhuis Pradorey. De smeedijzeren hekken zijn indrukwekkend en weerspiegelen de grootsheid van de plek. Als je de weg vervolgt, kom je bij de parkeerplaats van het wijnhuis waar ik de furgo achterlaat.

De Pradorey wijnmakerij is een groot gebouw dat ontworpen is voor wijnproductie. Een onverharde weg omringt de wijnmakerij aan de achterkant, waar een deur is die direct toegang geeft tot de trechter. Op deze manier lossen tractoren de verse druiven die in september en oktober worden geoogst in de trechter. De trechter is een tank met een machine om de bladeren en steeltjes te scheiden.

Wanneer de druiven schoon en vers de wijnmakerij bereiken, worden ze geperst en in roestvrijstalen tanks geplaatst. In deze tanks vindt alcoholische gisting plaats bij een gecontroleerde temperatuur. Dankzij dit natuurlijke chemische proces wordt de druivenmost wijn. Pradorey heeft tientallen van deze tanks die onder toezicht staan van de oenoloog. Hoewel het een eenvoudig proces lijkt, is het zeer complex als het gaat om het maken van verschillende soorten wijn. Bij Pradorey maken ze zelfs meer dan 15 verschillende soorten wijn. Dus elke soort heeft een ander productieproces.

In de wijnmakerij van Pradorey vallen onmiddellijk de grote aardewerken kruiken op. Daarin maken ze wijn met ziel, zoals ze dat vroeger deden. Ook staan er de typisch eikenhouten vaten waar de wijn in rijpt. Er zijn ook grote flessenrekken waar de Pradorey-wijn wordt opgeslagen en verder rijpt voordat hij op de markt wordt gebracht.

De hofkamer van Pradorey

Deze kamer bewaart de beste geheimen van Pradorey. Het is een indrukwekkende ruimte vol kleine nissen waarin de beste wijnen van Pradorey worden bewaard. Hier vind je grote reservas van uitstekende jaargangen. Of experimentele wijnen die ooit het daglicht zullen zien. In het midden van de ruimte staat een prachtige houten tafel met de meest emblematische flessen van Pradorey. Het is dus een perfecte plek om de grootsheid van dit bijzondere wijnhuis te bezichtigen.

Posada del Real Sitio de Ventosilla

De Posada del Real Sitio de Ventosilla ligt op een paar kilometer van de wijnmakerij. Daarom pakke we de bedrijfsjeep en komen we via een hobbelie landweg aan bij het landhuis. Het is een historisch gebouw uit de 17e eeuw. Zoals ik al schreef, is het de thuisbasis geweest van grote historische persoonlijkheden. Het is van onschatbare schoonheid en waarde. Bij de ingang van de herberg is een klein balkon dat gemakkelijk herkenbaar is voor wijnliefhebbers van Pradorey. Het is het embleem en het logo van het merk Pradorey. De wapenschilden van de hertog van Lerma zijn duidelijk zichtbaar aan beide zijden. De tuinen van de Posada del Real Sitio de Ventosilla hebben een kleine kapel. Hier kun je het altaarstuk van San Andrés zien. Het is een anoniem en mysterieus kunstwerk dat de wonderen en het leven van deze heilige vertelt.

De herberg heeft in totaal 18 kamers. Ze hebben allemaal een rustieke en gezellige stijl. De hoge plafonds en brede muren maken de kamers tot een historische en tegelijk een comfortabele ruimte. Ook is er een bar-restaurant en een bibliotheek met open haard. Deze laatste is een plek waar je aangenaam kunt ontspannen terwijl je een boek leest en van een Pradorey-wijn nipt.

Lunchen, dineren of ontbijten in de herberg is een echte belevenis. De meeste producten zijn zelfgemaakt. Ik proefde er verse melk van de eigen koeien, groenten en lokale producten van hoge kwaliteit.

De Duero rivier en de omgeving van het landgoed

Het Real Sitio de Ventosilla landgoed heeft een oppervlakte van bijna 3.000 hectare. Er zijn veel wijngaarden van gemiddeld 30 jaar oud. Op de velden worden verschillende gewassen verbouwd. Daarnaast is er een melkveebedrijf met melkkoeien die hun eigen melk produceren. De koeien produceren niet alleen melk, maar ook mest. Deze mest wordt gebruikt om de honderden hectaren gewassen op de boerderij op een natuurlijke manier te bemesten. Dit voorkomt het gebruik van chemicaliën of kunstmest die schadelijk kunnen zijn voor de planten en het lokale ecosysteem.

Elektriciteit wordt opgewekt in de eigen waterkrachtcentrale naast de rivier de Duero. De kracht van het water maakt het mogelijk om elektriciteit op te wekken voor de hele wijnmakerij, de herberg en de boerderijen op het landgoed. Een geweldig voorbeeld van duurzaamheid en zelfvoorziening. Een ander interessant element is de zogenaamde “Zonnetuin”. Dit is een set zonnepanelen waarmee ze ook hernieuwbare energie kunnen opwekken. Een grote en uitgestrekte omgeving, maar tegelijkertijd duurzaam en van grote waarde. Dit alles met het doel om de beste wijn van de Ribera del Duero te produceren. En ook om de droom van de oprichter, de heer Javier Cremades Adaro, waar te maken.

Pradorey wijnen in de Ribera del Duero

Pradorey wijnen staan synoniem voor kwaliteit. Als je iets meer weet over dit domein, kun die kwaliteit van de wijnen ook begrijpen. Het alcoholische gistingsproces lijkt misschien een eenvoudig proces. Maar als je verschillende soorten wijn moet produceren, wordt het wat ingewikkelder. Pradorey produceert meer dan 15 verschillende soorten wijn. De gisting van de verschillende wijnen vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Druivensoorten zoals Tempranillo of Cabernet Sauvignon worden jonge rode wijnen die vervolgens worden gemacereerd en gerijpt in eikenhouten vaten.

Als we een paar uur later het landgoed, de bodega en de posada hebben bezocht, is het tijd voor de wijnproeverij! In een statige kamer met hoge ramen die uitkiken over het domein worden de glazen voor de proeverij klaargezet. DE volgende wijnen mocht ik proeven.

El Buen Alfarero

Dit is een unieke rode wijn gemaakt van Tempranillo en Albillo, die 7 maanden heeft gerijpt in aardewerken kruiken. De wijn heeft intense aroma’s van vers rood fruit, met interessante minerale tonen en nuances. In de mond is hij smakelijk, elegant met goed afgeronde, fluweelzachte tannines.

Pradorey Origen

Dit is een Pradoreywijn bij uitstek. Een rode wijn gemaakt van Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot uit de eigen wijngaarden. Hij rijpt ook twee maanden in eiken vaten en één maand in aardewerken kruiken. De populairste en belangrijkste wijn uit het Pradorey-assortiment.

Pradorey Wit

Met het idee om de beste inheemse druivenrassen van het gebied te behouden, is deze witte geproduceerd. Het is een blend van witte druiven die 5 maanden rijpen in betonnen tanks. Het resultaat is een frisse, fijne, evenwichtige en elegante witte wijn die niemand onverschillig laat.

Pradorey Rosé

Deze rosé wijn verrast vanaf de eerste slok. Zijn hoge aromatische concentratie van fruitige noten vermengd met subtiele vanilletonen maken hem ideaal. Een elegante roséwijn, zeer romig in de mond.

Single Vineyard Wijnen

Pradorey Finca Valdelayegua

Dit is de crianza van Pradorey. De druiven komen van Finca Valdelayegua, het grootste domein van de wijnmakerij. Hier worden honderden Tempranillo en Merlot wijnstokken dagelijks vertroeteld om deze heerlijke wijn te produceren. In de kelder rijpt de wijn na de gisting 12 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Het resultaat is een crianza wijn uit Ribera del Duero vol fruitige, elegante en smaakvolle aroma’s.

Pradorey Real Sitio de Ventosilla

Ze noemen deze wijn de uitzonderlijke omdat die alleen wordt geproduceerd tijdens uitzonderlijke wijnjaren. In feite zijn er pas drie geproduceerd: 1999, 2004 en 2009. Een authentieke en spectaculaire Gran Reserva wijn gemaakt van de beste Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot wijnstokken. De wijn rijpt minimaal 24 maanden in Franse eiken vaten en ondergaat een lange evolutie in de fles.

Ik kan een bezoek en proeverij bij Pradorey zonder meer aanraden. Kun je er blijven logeren dan is dat nog beter. Dat maakt de ervaring helemaal compleet. Ik sliep in de furgo en reed daarna door na het historische stadje Aranda del Duero. Natuurlijk met wat flesjes Pradorey in de furgo om later thuis nog eens helemaal na te genieten. Pradorey staat al jaren op mijn lijstje van favoriete Ribera del Duero wijnen.

Je kunt de bodega en het landgoed van Pradorey bezoeken. Het is belangrijk om vooraf een afspraak te maken: +34. 947546900

Carretera CL-619 km 66.1 Gumiel de Mercado , In de provincie Burgos

Plaats een reactie