Galicië

In Galicië brengen fjordachtige riviermondingen, Rias genoemd, de Atlantische oceaan binnen het land en vormen zo een grillige kust. De Galicische keuken verwijst naar de typische gerechten en ingrediënten die te vinden zijn in de keuken van de autonome gemeenschap van Galicië.

Waarschijnlijk het meest bekende en typische gerecht uit Galicie: Polbo a feira. Het is in geheel Spanje geliefd als tapa en wordt buiten Galicië simpelweg Pulpo a la gallega genoemd. Het is gekookte octopus uit Galicische wateren die men in stukjes knipt en op eenvoudige, traditionele wijze serveert. Het gerecht ontbreekt op geen enkel feest in Galicië! 

Pimientos de padrón zijn groene pepers van ongeveer 5cm groot en redelijk dik, niet zo smal als de rode chilipeper die we in Nederland ook wel ’spaanse peper’ noemen. Pimientos de padrón zijn in de 16e eeuw vanuit Amerika in Galicië terechtkomen en hebben met de tijd en door het Galicische klimaat hun eigen bijzondere smaak verkregen. Ze worden met name verbouwd in de omgeving van Padrón, een historisch stadje op zo’n half uurtje rijden van Santiago de Compostela.

Kokkels, mosselen, almejas en scheermesjes. Al deze schelpdieren worden geraapt en gestoken in de wateren van de Rias Baixas. Het is de combinatie van het zeewater dat naar binnen komt stromen bij vloed en het zoetwater van de rivier dat naar zee stroomt bij eb die zorgt voor een zeer rijke plankton die deze schelpdieren hun bijzondere smaak geven.

De Empanada is een typisch Galicisch gerecht. Het wordt in Spanje dan ook wel de empanada gallega genoemd. Een empanada kun je het beste omschrijven als een koek van deeg met hartige vulling. Kenmerkend voor de empanada Gallega is zijn formaat. Waar andere empanadas vaak kleine vleespasteitjes zijn is de Galicische variant een groot formaat voor een hele familie. Vaak wordt een empanada dan ook in kleinere stukken verkocht, bij de bakker of rechtstreeks uit de auto door ambulante verkopers.

Een eendenmossel is geen eend en ook geen mossel, het zijn schaaldieren en ze behoren tot de familie van kreefachtigen. Het diertje staat ook wel bekend als het dier met de grootste penis ter wereld. Het geslachtsdeel kan wel vijf keer zo groot worden als de rest van het lichaam. Deze grote penis gebruiken ze om op afstand uit te sturen op andere dieren voor de bevruchting. Het verzamelen van eendenmosselen is een hele kunst. Niet ongevaarlijk ook. Heb je wel eens witte kruisen op vreemde plekken aan de Galicische kust zien staan? Hier is dan een percebeiro, een zogenaamde eendenmosseljager, verongelukt.

De Tarta de Santiago stamt uit de middeleeuwen. De rijke amandelcake is een van de beroemde etenswaren van Santiago. De taart is versierd met poedersuiker in de vorm van een kruis – het logo van de middeleeuwse Orde van Santiago. Deze zoetigheid is dus niet alleen verrukkelijk, maar dus ook erg leuk om te zien.