Over engelen en Bacchus in Malaga

Ik ben op bezoek bij Bodega Lascas de Pedernal in Cartama. Voor mij ligt een grote placemat met acht grote cirkels er op. Op iedere cirkel staat een glas. De broers Lorenzo en Carlos, de eigenaren van de bodega, hebben me uitgenodigd voor een proeverij.
De kleuren en het design van de flessen op de uitnodiging spraken me onmiddellijk aan en toen ik ook nog las dat we geen wijn gingen proeven maar een soort natuurlijke likeur was mijn nieuwgierigheid gewekt.

20151205_182520

De vader van Lorenzo en Carlos teelde al jaren de Moscateldruif en zes jaar geleden zijn de twee zonen daar wat mee gaan experimenteren. Ze begonnen met het mengen van de zoete Moscateldruif met de Pedro Ximenezdruif en dat leverde een heel verrassend resultaat op. De Moscatelwijn uit Malaga is sowieso al de meest smakelijke wijn die er bestaat omdat die op rijke grond geteelt wordt en de druiven rijpen onder een perfect zonnig klimaat.

12023_1024091650962447_4749248702738273682_n

Lorenzo vertelt dat ze hun product Vino Tranquilo noemen, rustige wijn, omdat er geen alcohol aan toegevoegd wordt. Het eerste glas dat we geserveerd krijgen is de witte Moscatelwijn en die smaakt uitstekend. Daarna is de rode wijn aan de beurt maar deze kan me wat minder bekoren, hij is wat wrang achter op de tong. Echter met een heerlijke paté en een zelfgemaakte frambozen confiture drinkt hij toch wel lekker weg. Even rustig aan doen maar, want we hebben nog zes smaken te gaan…

1622237_1024094184295527_1961612492113173862_n

En dan komt de verassing. Lorenzo toont ons zijn collectie gearomatiseerde wijnen en de gefermenteerde wijnen, je zou de flessen alleen al in huis willen halen vanwegen hun schitterende vormgeving en opvallende tinten. Zodra de drankjes worden ingeschonken valt onmiddelijk de prachtige heldere kleur en het natuurlijke aroma op.
De vier smaken aromatizados zijn gemaakt van Moscatel Pedro Jimenez-wijn die 20 jaar op eiken vaten heeft gelegen en waar drie á vier maanden fruitschillen aan toegevoegd worden. Zo ontstaat er een Dulce Naranja, Dulce Pomelo, Dulce Limon en een Dulce Fresa. De Dulce Fresa (aardbei) is fris en verrassend maar de iets bittere smaak van de Dulce Naranja (sinaasappel) is wat mij betreft echt een topper. Het alcoholpercentage ligt rond de 17%, en de vraag is of ik nu een wijn drink of dat deze fruitaroma´s een eigen categorie zouden moeten vormen. De hemelse drankjes worden geserveerd met gerijpte geitenkaas.

12360201_1024122760959336_6534185043522642415_n   12376112_1024119687626310_5030927017061818401_n
Het is de bedoeling dat we wel bij de les blijven en als Lorenzo nog eens wil inschenken omdat ik al een paar keer gezegd heb dat het heerlijk is bedank ik wijselijk want er staan nog een paar lege glazen voor me waar de fermentados in geserveerd worden. De gefermenteerde drankjes worden gemaakt van puur fruit (aardbei, granaatappel, citroen of mandarijn) waar suiker aan toegevoegd wordt.

 

Het proces van de gefermenteerde dranken is het meest ingewikkelde omdat ze volledig met vers fruit werken dat natuurlijk op verschillende momenten rijp is en heel goed schoon gemaakt moet worden voordat het in de vaten gaat. Ook is het het duurste proces omdat er uitsluitend met vers fruit wordt gewerkt. Het gisten gebeurt op lage temperatuur zodat het proces niet te snel gaat en het fruit aroma 100 % bewaard blijft.

20151205_181733          20151219_160556
Naast de Fermentado Mandarina krijgen we een blokje chocoladebrownie. Ken je de uitdrukking ´Alsof er een engeltje over je tong …? Nou, dat dus!
Als laatste serveert men een enorm cognacglas met ijs waar de Fermentado Limon prachtig in uit komt. Wat een smaakexplosies, ik ben diep onder de indruk. De drankjes nuttig je als een aperitief of een likeur maar het heeft lang niet zo een hoog alcoholpercentage en dat is prettig.

20151219_161727                                           20151219_161703
Met een knalroze en bijna lichtgevende oranje fles onder mijn arm stap ik in de auto en hoop ik onderweg naar huis geen alcoholcontrole te krijgen.
De met liefde gemaakte, geheel natuurlijke, aroma´s van Lascas zijn op dit moment alleen online en in de bodega verkrijgbaar. De prijzen liggen rond de 15 euro. De wijnen vallen onder het keurmerk van Sabor a Malaga.
Vanaf april kun je Lascas proeven op de Gourmetafdeling van El Corte Ingles en Bodega El Pimpi is samen met Lascas in gesprek over een eigen El Pimpilijn. De Bodega gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, dat betekent dat er van sommige smaken maar 300 flessen gebottelt worden. Dus wil je een keer iets bijzonders proeven of cadeau doen? Wacht dan niet te lang want ik vraag me af wat er met de prijs en de voorraad gaat gebeuren als Lascas bij El Pimpi en El Corte Ingles in de smaak valt.

12790956_589183527899227_3196510494804379968_n                           12799076_589185304565716_2422572923511220431_n

Noot:
Eind februari ontving de bodega de eerste kroon op het werk.
De Aromatizada Dulce Naranja kreeg tijdens de internacionale Catavinum World Wine & Spirits Competitie 2016, waar 28 landen aan mee doen, de zilveren medaille. De witte Naturalmente Dulce Moscatel ontving een gouden medaille bij dezelfde World Wine & Spirits Competition 2016. Reden genoeg om een flesje open te trekken!

20151219_164421

Je kunt de Bodega bezoeken op afspraak:
Bodega Lascas de Pedernal
Limonar s/n
Nueva Aljaina
29570 Cartama
www.bodegalascas.com
952. 366400

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in blog over malaga, blog over spanje, leven in spanje, sabor a malaga. Bookmark de permalink .

2 reacties op Over engelen en Bacchus in Malaga

  1. Heldere taal zegt:

    Ohhhh, het water spoelt me door de mond en wat een mooie flessen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s